Joris

In 1971 ben ik geboren in Lunteren, De Gelderse Vallei. Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven. Via omzwervingen in Brussel en Maastricht ben ik in 2010 teruggekeerd naar mijn roots in Lunteren. En dan bedoel ik ook echt mijn roots die liggen in 1880, waar het bakkersleven van mijn voorouders begon. Mijn opa Teunis was de laatste bakker in de familie.

Als liefhebber van lekker en gezond eten zette ik in 2010 de eerste stappen in deze voor mij nieuwe sector op de boerderij van mijn schoonfamilie, de makers van de beroemde Remeker kaas. Daarna heeft meesterbakker René van der Veer van De Veldkeuken mij het ambacht van zuurdesembakker bijgebracht.

In 2015 ben ik in een voormalige garage in Nederwoud bij Lunteren mijn eigen brood gaan bakken. Sinds 2020 bakken we brood vanuit een monumentale officierspaardenstal op de Mauritskazerne in Ede. In de bakkerij draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling. Alle broden worden met de hand gevormd en  gebakken op een stenenvloer. Het mooiste vind ik de laatste fase voordat ze de oven in gaan. Met een mes snijd ik ieder brood in voor een optimale ovenrijs en een unieke signatuur. Het resultaat blijft altijd genieten. Heerlijk geurend smakend en krakend natuurbrood.

“Goede voeding is cruciaal voor een aangenaam en gezond leven. Broodliefhebbers verdienen het best mogelijke brood dat de aarde, de akkerbouwer, de molenaar en de bakker gezamenlijk kunnen maken.”

Over Joris

In 1971 ben ik geboren in Lunteren, De Gelderse Vallei. Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven.

Störrig Festival met chefkok Tom Hartjes

Omroep Gelderland ging op bezoek bij Jorisbrood en chefkok Tom Hartjes. Ze zijn bezig met de voorbereiding van het Störrig Festival.

Broodje Joris & Alain

Zuurdesembrood is het mooiste product volgens bakker Joris van Voorthuizen. Alain en Joris maken samen een verrukkelijke sandwich met zuurdesembrood.

Verrot Lekker en zuurdesembrood

In de kookserie Verrot Lekker gaat fermentatiespecialist Christian Weij op zoek bij producenten van gefermenteerde producten. In deze aflevering gaat hij op bezoek bij natuurbakker Joris van Voorthuizen.

Op pad met Alain Caron

In deze aflevering van NPO’s BinnensteBuiten gaat chef-kok Alain Caron op bezoek bij natuurbakker Joris van Voorthuizen.

Bereiding zuurdesembrood

Bij Jorisbrood draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling.

Meel, water & zeezout

De perfecte eenvoud. Een korte film van Onno Gerritse.

In de taxi met

Onlangs corona-proof ritje gemaakt met London cab van het restauratiefonds. Gesprek over restauratie en herbestemming van onze officierspaardenstal uit 1908.

Complimenten Restauratiefonds

Voor onze inzet om de officierspaardenstal op het voormalig defensieterrein in Ede een duurzaam nieuw leven te geven kregen we het Restauratiefonds Compliment 2020. Lees ook het volledige artikel op de site van het Restauratiefonds.