Joris

In 1971 ben ik geboren in Lunteren, in de Gelderse Vallei. Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven. Via omzwervingen in Brussel en Maastricht ben ik in 2010 teruggekeerd naar mijn roots in Lunteren. En dan bedoel ik ook echt mijn roots die daar liggen sinds 1880, toen het bakkersleven van mijn voorouders begon. Mijn opa Teunis was de laatste bakker in de familie.

Als liefhebber van lekker en gezond eten zette ik in 2010 de eerste stappen in deze voor mij nieuwe sector op de boerderij van mijn schoonfamilie, de makers van de beroemde Remeker kaas. Daarna heeft meesterbakker René van der Veer van De Veldkeuken mij het ambacht van zuurdesembakker bijgebracht.

In 2015 ben ik in een voormalige garage in Nederwoud bij Lunteren mijn eigen brood gaan bakken. Sinds 2020 bakken we brood vanuit een monumentale officierspaardenstal op de Mauritskazerne in Ede. In de bakkerij draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling. Alle broden worden met de hand gevormd en  gebakken op een stenenvloer. Het mooiste vind ik de laatste fase, voordat de broden de oven in gaan. Met een mes snijd ik ieder brood in voor een optimale ovenrijs en een unieke signatuur. Het resultaat blijft altijd genieten. Heerlijk geurend, smakend en krakend natuurbrood.

“Goede voeding is cruciaal voor een aangenaam en gezond leven. Broodliefhebbers verdienen het best mogelijke brood dat de aarde, de akkerbouwer, de molenaar en de bakker gezamenlijk kunnen maken.”